Santerin ässä Ei se oo nii justiinsa..

Pudotuspeliennakko: Tärkeä kolmas kierros

  • Tapparan ja TPS:n runkosarjaottelu, kevät 2014. Kuva: Santeri Kärki
    Tapparan ja TPS:n runkosarjaottelu, kevät 2014. Kuva: Santeri Kärki

Liigassa pelataan tänään pudotuspelien kolmannen kierroksen ottelut. Osa sarjoista on 2-0 tilanteessa ja kolmas voitto voisi sysätä tappiolla olevan joukkueen tukalaan tilanteeseen. 1-1 tilanne ei ole sen parempi, sillä häviämällä saatetaan menettää henkinen yliote vastustajalle.

 

Kärpät - HPK

Jatkuuko Kärppien voittokulku?

 

Edellisissä otteluissa voittoon on riittänyt täpärä yhden maalin marginaali. Molempien joukkueiden maalivahdit ovat olleet loistavassa vireessä, joten pienet erot ovat lopulta ratkaisseet voittajan. Tähän mennessä Kärppien rutiini on kuitenkin ollut parempi ja se on onnistunut käyttämään ne vähäiset maalipaikkansa hyväkseen. HPK on jatkanut samalla hurmoksella millä se lähti runkosarjan lopussa pelaamaan, mutta tällä kertaa kiekko ei ole pomppinut tarpeeksi hyvin. Toki Kärpät on onnistunut myös ohjaamaan HPK:n pelaajat tarpeeksi kauas laadukkaista maalintekopaikoista, toisaalta HPK on sössinyt muutaman läpiajon ja avopaikoistakaan ei ole saatu sisään.

HPK:n hävitessä pelin se joutuu jo kolmen ottelun takamatkalle. Vaikka HPK:lla olisi kuinka hurmostila päällä, on vaikea uskoa joukkueen nousevan sellaisesta sillasta. Niin kovasti rutinoitunut Kärpät on kuitenkin joukkueena. Tänään pitää saada kiekot maaliin, ja kuten Marko Tuulola sanoin MTV3:n haastattelussa; "Laitetaan vaikka molarin kanssa maaliin".

 

Ennuste: HPK:n taistelu tuottaa tästä pelistä voiton. Tosin se ei tule luultavasti riittämään ottelusarjan voittoon.

 

Tappara - Pelicans

Löytyykö Tapparan vire?

 

Tämä ottelusarja oli ennakkoon selvästi Tapparan heiniä, ja sarjan tuli päättyä varmasti 4-0 tai 4-1. Nyt se yksi arvovaltatappio on jo annettu, eikä Tapparan peli silti näytä kovin vahvalta. Ennakkoon sillä on kuitenkin hurjasti parempi paketti: maalivahti on liigan parhaita ja selkeästi parempi kuin ailahteleva Myllyniemi; puolustus ja hyökkäys on materiaaliltaan huikeasti taitavampi ja toisaalta myös organisoidumpi kuin lahtelaisilla; toisaalta myös valmentaja on nykykiekkoon paremmin istuva kuin lahtelaisten dinosaurus.

Silti tilanne on 1-1. Tästä ei voi toki vielä vetää johtopäätöksiä, sillä kyseessä on ottelusarja ja pidemmän päälle vahvempi paketti yleensä onnistuu raastamaan voiton. Mutta jos Pelicans onnistuu tänään jälleen yllättämään Tapparan, voivat henkiset paineet kasvaa aivan valtavan suuriksi. Tappara on suurin suosikki haastamaan Kärpät mestaruudesta, mutta haastaminen voi olla vaikeaa, jos paikka neljän parhaan joukkoon ei aukea. Täten illan pelillä on iso henkinen vaikutus; voitolla Tappara saa enemmän tilaa hengittää, tappio asettaa sen johtavat pelaajat kovan taakan alle. Tällöin juna tulisi saada käännettyä. Pelicansille voitto taas tietäisi kotiedun ryöstämistä ja kenties jonkinlaista flow-tilaa. Etenkin Ritamäki on ollut yhdessä Pikkaraisen kanssa vahvoja flow'n luojia. Mikäli Myllyniemi kestää ja pomput ovat Pelicansin puolella, toinenkin yllätys voi olla mahdollinen. Myös valmentajien välillä saatetaan nähdä jonkinlaista kipinää, sillä ainakin viime ottelussa tunteet kiehuivat molemmin puolin.

 

Ennuste: voittaja haetaan jatkoajalta. Tappara onnistuu kuitenkin säilyttämään kotietunsa.

 

Lukko - Blues

Saako "Mestari" yliotteen?

 

Lukon ja Bluesin välinen ottelusarja oli etukäteen ajateltuna tasainen ja sen tuli sisältää vahvaa taistelua kahden työmoraaliltaan erittäin kovan joukkueen välillä. Näistä ennakkoasetelmista ei ole tarvinnut edes poiketa. Ottelut ovat olleet tasaisia ja ainakin taistelutunnelmaltaan erittäin vahvoja. Mestari Risto Dufva ei ole saanut oppipojastaan Jyrki Ahosta vielä yliotetta, sillä otteluvoitot ovat tasan 1-1. Toisaalta kumpikaan ei ole varsinaisesti löytänyt keinoja "murskata" toisen pelitapaa.

Sarja on todellakin pienistä marginaaleista kiinni. Joukkueet ovat olleet tasaväkisiä ja antaneet palaa oikein kunnolla. Pikkuhiljaa odottelen myös tilannetta, jossa valmentajat alkavat käymään enemmän kuumana. Tämän päivän pelissä Rauman kotiyleisön tulisi antaa omilleen kunnon kannustus, jotta ne pienet marginaalit kääntyisivät lopulta Lukon puolelle. Lauri Tukonen voisi olla se mies joka vie Lukolle tänään tärkeän voiton, toisaalta "pappa" Nummelin saattaa myös olla ratkaisevassa roolissa suuntaan tai toiseen.


Ennuste: tällä kertaa kotietu kantaa voittoon asti. Sarja tosin tasoittunee vielä ja tässä otteluparissa on todennäköisesti nähtävissä Game Seven.

 

SaiPa - JYP

Katkeaako selkäranka?

 

JYP on joukkue, joka on tottunut voittamaan. Viime vuosina se on ollut runkosarjan ja pudotuspelien kestomenestyjä ja samaa odotettiin myös tältä vuodelta. Vastaavasti SaiPa on ollut klassisesti liigan heittopussi, joka on ajoittain väläytellyt mutta lopulta romahtanut pois kaikista voittajakaavailuista. SaiPa on tällä kaudella yllättänyt kaikki jatkuvilla hyvillä otteillaan, eikä romahdustakaan ole tullut edes hyvien vaiheiden tai loukkaantumisten jälkeen. Joukkueella on selvä pelitapa ja sitoutuneet pelaajat. Se kantaa nykyisessä Liigassa yllättävän pitkälle.

 

Tämä(kin) sarja on ollut paljon hyvien maalivahtien näytöstä. Etenkin Jussi Markkanen on ollut vakuuttava, tosin ei Tarkkikaan ole kalvennut täysin vertailussa. SaiPalla ulkomaalaispelaajat ovat nostaneet päätään ja olleet parempia pudotuspeleissä kuin itse runkosarjassa. Jypin vahvistuksilta kaivataan samanlaista tasonnostoa tänään, sillä heidän pitäisi olla selvästi parhaita pelaajia. Nyt he ovat vain parhaiden joukossa. Ottelun voitto lienee Jypille tärkeä, sillä 3-0 tilanne vakaasti puuskuttavaa idän pikajunaa vastaan voi olla jo liian vaikea käännettäväksi. 2-1 tilanne antaisi pienen tilan hengittää.

 

Ennuste: SaiPa jatkaa voittojen tiellä. Tosin JYP ottaa sarjassa vähintään yhden voiton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.