Santerin ässä Ei se oo nii justiinsa..

Kommentti: Älä palkkaa Aravirtaa

  • Hannu Aravirta Pelicansin peräsimessä 2008. Tekijä: Saruwine (Oma teos) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) tai GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], lähde: Wikimedia Commons
    Hannu Aravirta Pelicansin peräsimessä 2008. Tekijä: Saruwine (Oma teos) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) tai GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], lähde: Wikimedia Commons

Hannu Aravirta. Vanha ja kokenut jääkiekkokettu, joka on valmentanut jo ennen kuin useampi meistä nuorista on edes kuoriutunut. Tämä vanha kettu kertoi Kärpissä valmentaessaan lopettavansa valmentamisen. Eipä pystynyt siihen, ja nykyään herra vaikuttaa Pelicansin riveissä. Hyvän alkukauden jälkeen suunta on muuttunut ja suurin syy lienee penkin takana.

 

En halua että kukaan käsittää väärin. Aravirta on ollut yksi kovimmista ja meritoituneista suomalaisista valmentajista. Sanamuotona käytän on ollut, koska Aravirran pelikirja ei ole enää tällä vuosituhannella. Tämän hetkisestä joukkueesta, Pelicansista, puuttuu selkeä yhtenäinen teema, mitä eri seuroissa kannatetaan. Ei ole viivelähtöjä, meidän peliä tai pitkä päätyyn ja perään -tyylistä pelikirjaa. Peli vaikuttaa nykyjääkiekkoon haluttomalta, tylsältä ja joskus jopa epäloogiselta. Joukkueelta puuttuu selvä identiteetti ja se onkin yksi suurimmista syistä, miksi Pelicansin lento on loppumaan päin.  Ylivoima on ehkä yksi niistä harvoista elementeistä, joihin Aravirralla on vielä paljon annettavaa nykyjääkiekossa.

 

Aravirran metodit ovat vanhoja ja meriitit menneitä. Aravirta on saanut nyt jo kyseenalaisen kunnian ajettuaan - ainakin hetkellisesti - kukoistavan jääkiekkodynastian nimeltä Kärpät alas. Joukkueen materiaali oli koko hänen valmennusaikansa ajan top-3 silloisessa Sm-liigassa, silti joukkue alisuoritti ja pelit päättyivät play-offeissa ennen aikojaan. Syy oli varmasti penkin takana, siitä osoituksena Kärppien tämän hetken lento uuden valmentajan kanssa.

 

Tästä päästäänkin toiseen suureen ongelmaan. Aravirta ei vaadi pelaajiltaan tarpeeksi. Sekavan pelikirjan voi paikata - kuten esimerkiksi KHL:ssä moni joukkue on osoittanut - tarpeeksi rautaisella miehistöllä, joka on kovassa kunnossa ja erittäin taitava. Pelicans ei varsinaisesti ole tai tule olemaan lähiaikoina taitavien pelaajien mekka, lähinnä se on joukkue, joka koostuu muutamasta timanttisesta yksilöstä ja sitten rouhijaosastosta. Tähän pelin tulisi myös perustua ja pelaajien tulisi olla huippukunnossa. Aravirta ei kuitenkaan vaadi pelaajiltaan tarpeeksi. Tämä on alkanut mielestäni näkyä viime aikoina - joukkue on jo nyt väsymään päin, kun taas esimerkiksi kovasti kesällä harjoitelleet joukkueet ovat näyttäneet vahvaa nousukuntoa. 

 

Esimerkiksi Kärppien pelaaja Pokka totesi eräässä haastattelussa olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan ja paino on pudonnut useita kiloja. Rasvamöykstä on tullut paljon urheilija näköinen ja hän jaksaa pelata. Tämä taas noudattaa vahvasti näiden nykyvalmentajien trendiä - he tuovat seuroihin tavan, missä kurinalainen työnteko on kaikki kaikessa ja huippupeli perustuu rautaiseen kuntoon. Lauri Marjamäki pisti pelaajat ensin pois mukavuusalueeltaan, minkä jälkeen hän alkoi ajaa joukkueelle selvää peli-identiteettiä. Tällaista on harvoin Aravirran joukkueilla ollut; ne ovat olleet värittömiä, mauttomia ja hajuttomia.

 

Aravirta kuuluu saman sarjaan nykykiekossa kuin vaikkapa Juhani Tamminen. Ennen he menestyivät, mutta nykyään pelikirja on auttamatta liian vanha. Toki ainakin Tammisella tuntuu olevan meno päällä ja kunnianhimo korkealla, Aralla taas tuntuu olevan arka vaihe päällä ja hän ei uskalla edes tavoitella huippua.

 

Tämän kauden jälkeen joukkueen, joka palkkaa Aravirran tulisi jo tietää hankinnan olevan suuri riski. Ei voi ainakaan kauden jälkeen valittaa. Aravirta on jo näyttönsä antanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen
Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Suattaapi olla. Aravirta vaan tuskin saa hirveitä optioita kauden jälkeen!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kovin paljoa ei ole tullut lajia seurattua, mutta blogisi luettuani tuli mieleen tuo vertaus. Ehkä ne tosiaan palkkaavat ko. valmentajan ajamaan alas seuran mentaliteetin ja yleisön kannustuksen, ettei kukaan parin vuoden päästä jaksa loukkaantua kun seuran päättäjät vetävät rahoja pois joukkueelta. En kyllä tiedä miten palkkakiemurat menee näissä piireissä, joten paljon jää mielikuvituksen varaan skenariossani.

Puheenaiheeseen liittyvää