*

Santerin ässä Ei se oo nii justiinsa..

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen historia

Vimpelin sotakoulu 100 vuotta

Kun Vimpelin sotakoulu juhlii parin viikon kuluttua (28.12.2017) näyttävästi 100-vuotisjuhliaan, on syytä nostaa esiin myös paikallisia vaikuttajia, jotka usein jäävät kenraalien ja muiden valtakunnallisten merkkimiesten varjoon.

Sotakoulun paikallisista puuhamiehistä yksi nousee ylitse muiden. Kauppias Helge Lakanen (1876-1938) oli tärkein organisaattori, kun sotakoulu perustettiin Vimpeliin. Hatunnosto hänelle!

Bulgarian diktaattori ja Orientin nainen

Jokaisessa hyvässä firmassa pitää olla yksi Ehrnrooth, kuului Koneen mahtisuvun Heikki H. Herlinin lentävä lause. Ei siis ihme, että Koneen nykyinen toimitusjohtaja on Henrik Ehrnrooth.

Ehrnroothien suvusta on juuri ilmestynyt Helsingin yliopiston historiantutkijoiden artikkelikokoelma (Ehrnrooth - Kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950, Siltala 2017).

Kirjaa lukiessa samat etunimet toistuvat vuosisadasta toiseen, joten on vaikea pysyä kärryillä, kenestä milloinkin on kyse. Poimin kirjasta vain kaksi nimeä.

"Elävä kala ui veden alla"

Otsikon suomenkielinen lause on periaatteessa sellainen, että niin unkarilainen kuin mordvalainen voisi sen, mutkan kautta, vielä ymmärtää. Helsingin yliopiston tutkijatohtori Santeri Junttila kertoo, että kyse on kantauralilaisesta muinaislauseesta.

Harvoin kuulee näin mielenkiintoisen haastattelun kuin tänään Yle ykkösen Tiedeykkösen kautta. Suosittelen!

Santeri Junttilan upea puheenvuoro (kesto 44:46 min)

Suomen itsenäisyyden vuosikymmenten merkittävimmät alukset?

Amerikkalainen ja brittiläinen media rakastaa top-listauksia kaikissa asioissa, myös erilaisisissa historiateemoissa. Suomessa tämä formaatti ei ole tuttu, siksipä itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi ajattelin tehdä kirjoitussarjan itselleni rakkaaseen merihistoriaan liittyen.

Törmäsin Agricola-historiaportaalissa Leena Rossin kirja-arvosteluun Ian Grahamin teoksesta "50 laivaa jotka muuttivat historian kulun". Arvostelun kirjoittaja pohti merkittäviä aluksia eri näkökulmista josta sain innoitusta omiin pohdintoihini.

Lukukokemus: Uitto & Geust - Mannerheim-linja, talvisodan legenda

Mannerheim-linjan vaiheet avautuvat niin suomalaisesta kuin neuvostoliittolaisesta näkökulmasta laajaan lähdepohjaan nojautuen. Teoksen päivitetty painos on mielenkiintoinen lukukokemus ja toimii hakuteoksena omien sukulaisten sotataipaleesta kiinnostuneille. Kokonaisuuten kirja on sotahistorian harrastajalle lukemisen arvoinen. Kirjan kieli ei ole usean muun teknisen tietokirjan tapaan mitenkään erityisen sujuvaa, myös rakenne on hiukan episodimainen. Kirjan parhaita puolia on laaja, myös neuvostolähteistä haettu kuva-aineisto. 

Maisteri Lehdon tutkimuksia

Vimpelissä asuu harvinainen ennätysmies. Hän on ollut vaaleissa ehdokkaana kuudella vuosikymmenellä. Hän on pesäpallon Suomen mestari vuodelta 1960 ja hänellä on edelleen Vimpelin ennätys 200:n ja 400:n metrin juoksuissa.

Tämä matematiikan maisteri, 78, on puolisalaa tehnyt Jyväskylän yliopistossa kandidaattitutkielman historiasta. Tämä mies on kunnallisneuvos Matti Lehto, Vasemmistoliitto ja Vimpelin Veto.

Suomenkielisen Maamme-laulun riemujuhla lähestyy

Kahden vuoden kuluttua vietämme itsenäisyytemme satavuotisjuhlaa. Samana vuonna täyttävät 150 vuotta suomenkieliset säkeet: ”Oi maamme, Suomi, synnyinmaa, soi sana kultainen!” Maamme-laulussa on yksitoista säkeistöä, mutta käytännössä hymninä laulamme vain ensimmäistä ja viimeistä. Näiden vakiintunut muoto on peräisin ”viiden vänrikin” runoilijaryhmän kynästä vuodelta 1867.

Uutuuskirja Lustraatio arvostelussa!

Monille ainakin nuoremmista lukijoista kirjan nimen merkitys on tarpeen avata. Lustraatiolla tarkoitetiin Neuvostoliiton ja siten kommunismin kaatumisen aikaa edeltävinä sekä sen jälkeisinä vuosina seuranneita puhdistuksia eri maiden valtionhallinnon ja etenkin tiedustelupalvelujen korkeiden asemien osalta. Kommunistihallinnolle uskollisuutta osoittaneet henkilöt haluttiin siivota pois poliittisesti merkittävistä tehtävistä ja estää heidän toimintansa jatkuminen.

Huvimatka historiaan Hietaniemessä

Viron kielen sana ”huvi” tarkoittaa mielenkiintoa ja ”huvitav” kiinnostavaa. Nämä sanat sopivat kuvaamaan 185-vuotiasta Hietaniemen hautausmaata, jossa historian harrastaja samoilee kuin autonomisen ja itsenäisen Suomen "teemapuistossa". Ehkä yllättävästi sen kujilla kietoutuvat runsaana Viron ja Suomen yhteiset kohtalot. Kävelykierros Hietaniemessä on huvimatka, kaikin merkityksin.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä