Santerin vuoro Ei se oo nii justiinsa..

Tästä syystä Pertti Kurikan Nimipäivät jäi finaalin ulkopuolelle

Euroviisut ovat joka vuosi käytävä laulukilpailu, joihon osallistuvat lähes kaikki Euroopan maat sekä muutama muualta kutsuttu maa. Suomikin on perinteisesti ollut mukana Euroviisuissa, ja tänä vuonna Suomesta lähetettiin mukaan Punk-bändi "Pertti Kurikan Nimipäivät". Eittämättä tämän päätöksen taustalla ei ollut niinkään bändin musiikilliset ansiot, vaan yhtyeen jäsenten kehitysvammaisuus, jonka uskottiin tuovan säälipisteitä Euroopassa.

 

Ei tuonut. Suomi ei päässyt edes jatkoon semifinaalista, mikä ei sinänsä ollut yllätys. Tätä voidaan pohjustaa tarkastelemalla, mitä menestyminen Euroviisuissa vaatii.

 

Euroviisuissa menestymiseen on olemassa muutamia hyviä sääntöjä. Kaikkia näitä ei edes tarvitse täyttää menestyksen eteen, riittää kun suurin osa niistä tulee täytetyksi:

 

1. Erilaisuus

 

Tätä voi olla vaikkapa jäsenten kehitysvammaisuus, bändin jäsenten sukupuolinen suuntautuminen tai vaikkapa Lordin tapainen hirviöiksi pukeutuminen. Jotain joka erottaa massasta.

 

2. Huikea lavashow

 

Paljon erikoistehosteita, upeita asuja, jotain ennennäkemätöntä Euroviisuissa. Tästä esimerkkinä käy vaikkapa viime vuoden voittaja Itävallasta. Tai Suomen Lordi.

 

3. Mainstream-musiikki vetoaa

 

Usein näissä kisoissa pääsee pitkälle esittämällä musiikkia, joka sopii laajalle yleisölle. Syy menestykseen onkin ilmeinen - jos suurin osa kuuntelijoista pitää biisiä jokseenkin siedettävänä tai voisi vaikkapa kuvitella kuulevansa sen jossain baarissa/yökerhossa/radiossa, se on hyvä. Ainakin tähän kilpailuun. Esimerkiksi punk-biisejä ei juurikaan viisuissa ole nähty, sillä niillä ei menestytä.

 

4. Laulukieli: englanti, saksa tai jokin muu "suuri kieli"

 

Harvemmin näitä kilpailuja on nykyaikana voitettu kappaleilla, joissa ei lauleta jollain suuremmalla ja laajemmalle levinneellä kielellä. Tähänkin on yksinkertainen syy - jos et kuuntelijana ymmärrä laulun kieltä, laulun hoilaaminen itsekseen ja laulun jääminen päähän on vaikeampaa. Suomi on kielenä valitettavan vaikea, ja "korvamatojen" syntyminen on käytännössä mahdotonta. Jos biisi ei jää päähän, sitä on vaikea muistaa enää äänestysvaiheessa. Etenkin, jos mukana on useita, helpommin muistettavia ja laulettavia biisejä.

 

Valitettavasti PKN ei täyttänyt näistä menestysehdoista kuin ykköskohdan. Lavashow oli surkea niin pukujen kuin esiintymisen osalta. Kenties tähän oltaisiin voitu jotenkin panostaa? Lisäksi punk on liian erilaista, eikä se vetoa suuriin massoihin, jotka kuitenkin äänestävät näissä kisoissa voittajan. Kenties jos biisi olisi ollut englanniksi ja kappale olisi kestänyt pidempään, mahdollisuudet finaalipaikkaan olisivat bändin erilaisuuden (ei niinkään kappaleen itsensä) takia olleet paremmat. Mutta näillä eväillä ei pitkälle menty, eikä se johdu missään tapauksessa eurooppalaisten "suvaitsemattomuudesta". Se johtuu puhtaasti siitä, ettei PKN:n esittämä punk-biisi ollut millään tapaa tarttuva tai korvia hivelevä. Erilaista kyllä, mutta ei missään nimessä hyvä biisi tai esitys. Toista se oli Conchita Wurstin ja Lordin kappaleissa.

 

Toivottavasti ensi vuonna suomalaiset ymmärtävät äänestää jatkoon jonkin biisin, jolla on realistiset mahdollisuudet päästä pitkälle. Satin Circuksen kappale "Crossroads" olisi ollut varmasti finaalissa, sillä siinä oli kaikki Euroviisuissa menestykseen vaadittavat elementit. 


Samalla toivon, etteivät suomalaiset mediatalot enää hypetä samalla lailla suomalaisia, valmiiksi tuhoon tuomittuja yrityksiä. Joka vuosi on naurettavaa kuunnella, kuinka jonkun yksittäisen toimittajan arvioista nostetaan Suomi kerralla ennakkosuosikiksi. Vaikka se ei sitä todellakaan ole.

 

Parempi onni ensi vuonna, muistakaa äänestää englanninkielistä, tarttuvaa ja suuriin massoihin vetoavaa kappaletta. Euroviisut on kuitenkin kilpailu, ja tällaisen kilpailun voittaminen vaatii suuren yleisön tukea. Samalla toivotan kaikkea hyvää PKN:lle, sillä he osoittivat kuitenkin, että vaikeudet on tehty voitettaviksi, ja kuka tahansa voi päästä näihin kilpailuihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin se meni. Ei euroviisut laulukilpailuna ensisijaisesti ole vammaisten tai minkään muunkaan ryhmän hyväntekeväisyysjärjestö, vaan nimenomaan laulukilpailuhappening. Suomen edustuskappale oli musiikillisesti merkityksetön, lyhyt amatöörimainen huitaisu.

Sen sijaan uskon kyllä, että hyvällä punkkikappaleella englanniksi laulettuna olisi mahdollisuus pärjätä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Laulukilpailu kyllä, mutta laulaMISkilpailu se ei ole ollut enää vuosikymmeniin. Se on vaikutuksentekokilpailu, mitä suurimmassa määrin.

En oikein ymmärrä tämän blogin johtopäätöstä. Pitäisikö bändin sitten ryhtyä normaaliksi? Kehitysvammaisuus ei lähde vaikka esittäisi kuinka miellyttävää poppia.

Bändi on saavuttanut menestystä omalla pettämättömällä meiningillään ja asenteellaan, se on tosi elämästä syntyvää yhteiskunnallista, huimaa punkia. Heitä ei olla valjastettu palvelemaan kenekään tarpeita vaan he ovat juuri sitä aitoa mitä ovat. Ja se on hienoa.

Todelliset ongelmat ovat:

1) kaikki eivät pidä punkista tai tajua sen olemusta

2) suurin osa Euroopan maista ei vielä elä siinä tilassa, että kehitysvammaiset olisivat osa yhteiskuntaa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"En oikein ymmärrä tämän blogin johtopäätöstä. Pitäisikö bändin sitten ryhtyä normaaliksi? Kehitysvammaisuus ei lähde vaikka esittäisi kuinka miellyttävää poppia."

En minä tuollaista tulkintaa tästä kirjoituksesta tekisi, koska jo heti ensimmäiseksi "hyvän kilpailukappaleen" ominaisuuslistassa mainitaan:

"Tätä voi olla vaikkapa jäsenten kehitysvammaisuus, bändin jäsenten sukupuolinen suuntautuminen tai vaikkapa Lordin tapainen hirviöiksi pukeutuminen. Jotain joka erottaa massasta."

Kirjoittaja piti sitä siis positiivisena asiana Suomen edustuskappaleen menestymisen kannalta. Mutta kun ne muut kriteerit eivät täyttyneet. Olen varma, että hyvä punkki voisi siellä menestyä, mutta ei tällainen poikien kesken autotallissa improvisoitu.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Juha Kuikka sanoi samat asiat kuin olisin itse sanonut. Ei bändin tarvitse todellakaan ryhtyä normaaliksi, sillä kukin vetää tyylillään. Vaikka tämä ei välttämättä ole ollut laulamiskilpailu useaan vuoteen, yleensä parhaiten yleisöön vedonnut biisi on voittanut. Näillä biiseillä on usein ollut myös hyvä lavashow yms.

Ja noista todellisista ongelmista:

1) Totta. Ja sen takia koko bändiä ei olisi tullut lähettää mukaan KILPAILUUN.

2) Totta tämäkin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En näe tässä esityksessä tai kappaleessa musiikillisia tai show-puolen ansioita. Saattoi olla jopa eduksi, jos sanoja ei ymmärtänyt.

Kaikki sympatia edustajillemme - he yrittivät parhaansa. Sinänsä ikävää, että heitä innostettiin voiton odotuksiin perusteettomalla optimismilla. Pettymys oli suuri.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Perusteeton optimismi on nimenomaan Suomen vahvuus näissä kisoissa - yleensä ainoa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Santerin reseptiin ei ole mitään lisättävää, kyllä meillä olisi varmasti taitoa leipoa sellaisia edustajia jotka kiipeäisivät korkeammalle kuin PKN tänä vuonna.

Olen kuitenkin perustavanlaatuisesti eriävää mieltä siitä mitä meidän tulisi tehdä. Toivottavasti ensi vuonna lähetämme uuden suomenkielisen artistiryhmän. Aivan sama jos sillä ei menesty, ei tässä pitäisi olla kysymys enää siitä, vaan kielemme korostamisesta näiden mainittujen jättimäisten kielten ja kulttuurien ympäröimänä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Aina ei voi voittaa
Ei edes joka kerta

Elämäni ei kaatunut tähänkään tragediaan
Ei muuta kuin punkit tulille ja halkoa tulipesään

Hauskaahan se oli katsella
Jäbät veti kunnon guutbai keltatiilitie meisingillä

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Oletettavasti se, että laulajalla on rautaristi asussaan näkyvällä paikalla saattaa olla pisteitä vievä rekvisiitta. Ihmeellistä, ettei ko. natsisymbolista ole media repinyt raivoa.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Nojaa juu
Biker cross se kylläkin on chopper teksteineen
Tosin rautaristin variaatio
http://en.wikipedia.org/wiki/Biker_Cross

Kuka mistäkin herneet hanuriin vetää

-EDIT-
Huvituin kyllä suuresti jo pelästä keharinatsien ajatuksesta
:D
Achtung wermacht endlosüng
Todellakin!

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Pieni lisäys vielä tähän
Symboleissa tosin saattaa olla voimaa ja nimenomaan sitä negatiivisen puoleista

Tarina liittyy
Aikoinaan olin taideteollisessa vaksina
Sinne tuli americän ihmemaasta opettajaksi heebo
Sukujuuriltaan juutalainen

Ihmettelin miksi kiertää kaukaa
Sitten tajusin kuin hokasin

Minulla on aivan kakarana otettu tatuointi jossa taustana on etelävaltioiden lippu
Vieläpä erittäin iso tatuointi ja näkyvällä paikalla
Sehän on sielläpäin hieman sama kuin olisi hakaristin laittanut

Istuimpa kahvilassa tyypin juttusille sanoen " Dont worry dude, i aint KKK
Kerroin ettei kyseisellä lipulla täällä ole samaa merkitystä
Rokkabyllyh revittäjä, täysin rebel ja kuin hot sekä rod vain

Sen jälkeen kun asia aukeni niin homma toimi
Eihän noita niin juniorina mieti juttuja aivan loppuun asti
Tosin en ole sitä poistanut, enkä poistakaan
Olkoon kun kerran otettu on
Laseroin vain CD-levyjä

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

:) tottahan tuon Juha tiesin, mutta keskieuroopan suvaitevaiset eivät sitä välttämättä tiedä. Vähän herkempi asia siellä.

Suomen tarkkaavainen media ei ole lie asiaan tarttunut, koska on kyse punk-kulttuurista. Tässä onkin hyvä väistömetodi kaikille, jotka joutuvat inkvisiitoin eteen natsisymbolien kanniskelusta. Punkkariksi esittäytyminen antaa asialle suvaittavan, jopa arvostetun selityksen.