Santerin ässä Ei se oo nii justiinsa..

Lukemalla oppii (ja oivaltaa)

Aika moni "elämän kovan koulun" käynyt lyttää täysin lukemisen (tai ainakin tieteellisen kirjallisuuden) merkityksen. He tietävät asiat, koska ovat nämä kokeneet. Tunneperusteet tai oletetut tosiseikat jyräävät yleensä vastakkaisten mielipiteiden yli. Samalla nämä henkilöt myös junnaavat paikoillaan ja uskovat vakaasti esim. uutisista saamaansa näkemykseen aiheesta x.

 

Kovassa koulussa opiskelleet myös tietävät, että tieto ei muutu. Yleensä myös muutosta vastustetaan, sillä se tarkoittaisi uuteen malliin adaptoitumista ja ehdottoman totuuden hylkäämistä. Vastaavasti paljon lukevat ihmiset pystynevät sopeutumaan paljon helpommin muutokseen. Lukemalla ihminen saa tiedon lisäksi usein myös kehitettyä omaa logiikkaansa ja soveltamistaidot kehittyvät. Useasti lukemalla törmää ristiriitaisiin tai osittain toistensa kanssa päällekkäin oleviin faktoihin. Tällöin yksilön täytyy luoda oma näkökantansa aiheeseen.

 

Esimerkkinä tästä voisi toimia vaikka käsitys olemassa olosta (josta kirjoitin jo johdattelevan tekstin, seuraavaksi ehkä kirja?). Yksi uskoo, että on olemassa jumaluus, toisen mielestä kaikki vain alkoi. Eri tekstejä lukemalla käsityksiä syvennetään ja samalla luodaan ehkä uutta näkökantaa ja joskus sitä saatetaan vaihtaa kokonaan. Elämän kovan koulun käyneet ovat kuulleet vanhemmiltaan, että jumaluuksia ei ole, koska se on mahdotonta. "Sitä ei voi nähdä." Ja tämä peruste yleensä päihittää toisen saaman loogisen, vaikkakin mahdollisesti harhaisen ja perustellun argumentin. Tai ainakin heidän mielestään.

 

Lukekaa, hyvät ihmiset. Lukemalla voitte oppia kaikenlaista, mikä ei välttämättä liity edes itse tekstiin, jota luette. Esimerkiksi itse sain idean tehdä tämmöisen blogikirjoitelman luettuani "talouden mittareista" kertovaa tenttimateriaalia. Ja samalla sain muutaman aiheen, josta kirjoittaa. Tämä blogi on vain yksi niistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Seppo Hildén

"Esimerkiksi itse sain idean tehdä tämmöisen blogikirjoitelman luettuani "talouden mittareista" kertovaa tenttimateriaalia."

Santeri, en yhtään ihmettele, kun kuulee tenttimateriaalin aiheen. Kyllä minäkin tekisin mieluummin jotain muuta sellaisen lukemisen sijaan.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Ei oo humanistien hommaa todellakaan nuo talouden mittarit.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Lukeminen ei hyödytä mitään ilman ajattelua.